Rodzynki cena za 50g





Opis
Rodzynki
Rodzynki jako jedne z nielicznych bakalii zawierają w sobie jod, który bardzo pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną tarczycy. Spożywane trzy razy dziennie potrafią lekko obniżyć ciśnienie krwi u osób z jego lekkim wzrostem. To zdrowa przekąska poprawiająca pracę układu sercowo-naczyniowego oraz obniżająca poziom cholesterolu. Dodatkowo rodzynki zapobiegają wystąpieniu osteoporozy i zawierają w sobie bor czyli pierwiastek wspierający koncentrację oraz pracę szarych komórek. Zawartość trzech związków: kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural przyczynia się do zwalczania bakterii zawartych w jamie ustnej i zmniejszenia próchnicy, tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanu Illinois w Chicago.
Szczególnie polecane:
• osobom z niedoborem jodu
• osobom z zaburzeniami pracy tarczycy
• osobom z podwyższonym cholesterolem
• osobom z zaburzeniami pracy układu sercowo-naczyniowego
• uczniom i studentom
• osobom z osteoporozom
Szczegółowe informacje:
• suszone bez użycia siarki
• nie zawiera cukru
• kraj pochodzenia: Turcja
• naturalnie bezglutenowa
• do bezpośredniej konsumpcji lub do dodania jako składnik musli
• suszona naturalnie
• bez konserwantów
Z czym ciekawie smakują:
• samodzielnie jako przekąska do filmu, książki, planszówki itp.
• z jogurtem
• z każdym rodzajem płatków oraz z dodatkami takimi jak: suszonym mango, orzechami laskowymi, liofilizowanym ananasem, a tak naprawdę z czym lubisz.
• w sklepie papaja jest wykorzystywana w w gotowych mieszankach np.: na obniżenie cholesterolu
Propozycje przygotowania:
• gotowane z mlekiem: musli wieczorem zalać wodą, rano odsączyć jej nadmiar, dolać mleka (jakie używasz i lubisz) i zagotować. Dzięki wcześniejszemu zalaniu wodą dodatki do płatków nasiąkną, zmiękną i są smaczniejsze oraz rano szybko przygotujesz śniadanie;
• z jogurtem – świetna metoda do jedzenia w pracy, przed siłownią czy innymi ćwiczeniami;
Wartości odżywcze rodzynek w 100g:
Wartość energetyczna (kJ) 1384
Wartość energetyczna (kcal) 326
Tłuszcz (g) 0,5
Kwasy tłuszczowe
nasycone (g) 0,16
Węglowodany (g) 75,5
Cukry (g) 59,2
Błonnik (g) 3,7
Białko (g) 3,1
Sól (g) 0,028
Indeks Glikemiczny 65