Czarna porzeczka liofilizowana cena za 50 g






Opis
Liofilizowana czarna porzeczka
Czarna porzeczka to przede wszystkim bomba z witaminą C, dlatego warto dodawać ja do musli w sezonach przeziębień i gryp. Również hamują rozwój bakterii i grzybów. Ale to nie jedyne właściwości porzeczki zawierają one dużo flawonoidów wymiatających wolne rodniki z organizmu wspierając zdrowie i zachowując młodość. Oraz co ważne stabilizują poziom ciśnienia we krwi, obniżają poziom cholesterolu oraz spowalniają rozwój miażdżycy. Zawarte w nich kwasy fenolowe dodatkowo mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzawałowe. To kolejny owoc znajdujący się na liście ORAC (lista produktów spożywczych o dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy), wraz z jagodami i żurawinami.
50g porzeczki to objętościowo 1 szklanka i 1/3 drugiej (250 ml).
Szczególnie polecane:
• w sezonie zachorowań
• osobom z miażdżycą
• żyjącym w dużych miastach z zanieczyszczonym powietrzem
• osobom z dbającym o obniżenie poziomu cholesterolu
• osobom z problemami z ciśnieniem krwi
czarna porzeczka w 100g:
Wartość energetyczna (kJ) 1193
Wartość energetyczna (kcal) 286
Tłuszcz (g) 2,1
Kwasy tłuszczowe
nasycone (g) 0,1
Węglowodany (g) 39
Cukry (g) 34
Błonnik (g) 41
Białko (g) 7,3
Sól (g) 0,03
Indeks Glikemiczny 15